
VK ontwikkelt en bouwt rijpkamers, waarbij een perfecte klimaatcontrolebenodigd is. Mango’s, avocado’s en bananen hebben bijvoorbeeld een eigen behandeling/proces om goed te rijpen nodig, zodat het product de juiste mate van rijpheid op het juiste moment bereikt. Geconditioneerde rijping is een bijzonder proces dat specifiek technisch inzicht nodig is. Van Kempen Koudetechniek Tiel heeft die ervaring en realiseert uw rijpkamers.
Voorbeeld: Het rijpen van bananen
Bij de start van het proces in de rijpkamer wordt de temperatuur van de bananen geëgaliseerd. Op die manier heeft al dit fruit voor de aanvang van het rijpingsproces dezelfde temperatuur. Vervolgens wordt aan de ruimte rijpgas toegevoegd om de rijping weer op gang te brengen. Rijpgast is een mengsel samengesteld uit 96% stikstof en 4% ethyleengas.
Daarna wordt de kamer geventileerd. De bananen verblijven tussen vijf en zeven dagen in de rijpkamer voor het gewenste resultaat. Tijdens het rijpingsproces meten thermometers de temperatuur van de vruchten en de rijpkamer. De temperatuur in de kamer is doorgaans 14,5°C. Moet de banaan sneller rijpen om naar voor eerder gepland vervoor voor consumptie, dan kan de temperatuur aangepast worden. Tenslotte is er de uitlevering aan de veiling, groothandel wanneer de bananen een mooie groen-gele kleur hebben.
VK automatiseert rijpkamers
Computer- en PLC-besturing worden door VK vaak ingezet voor installaties die gekoppeld zijn aan de rijpkamers. U kunt daarmee op eenvoudige en toegankelijke wijze de installaties bedienen en beheren. De combinatie van onze koeltechnische kennis en ontwikkeling van onze software Control Maestro, i.c.m. ICE -Star, heeft geleid tot een doorbraak in de energiebeheersing van de koelinstallatie. Standaard rijpprogramma’s worden door VK klant specifiek aangepast.